Heupartrose

Heupartrose wordt ook wel ‘heupslijtage’ genoemd. Bij het horen van die term denken mensen vaak aan een heup die ‘op’ is; iets waar niets meer aan te doen is. Dat is gelukkig niet waar. Lees in onderstaande het bericht van de website dokterdokter over de oorzaken, symptomen en behandeling van heupartrose.

Wat is heupartrose eigenlijk?
In je heup zitten twee kogelgewrichten. Die bestaan uit twee onderdelen: de heupkom en de heupkop. Zowel de heupkop als de heupkom zijn bekleed met kraakbeen, een soepel en zacht weefsel dat het bewegen van de heupkom om de heupkop makkelijker maakt.

Wanneer je artrose van de heup hebt, is het laagje kraakbeen op het heupgewricht aangetast. Het wordt dunner en zachter. Dit heeft tot gevolg dat bewegingen van het gewricht minder soepel lopen en dat het gewricht minder goed in staat is om schokken op te vangen. Door de slijtage van het kraakbeen kunnen chronische heupklachten ontstaan.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van heupartrose Heupartrose is een van de meest voorkomende heupaandoeningen. Ondanks veel onderzoek is niet precies bekend wat de oorzaak is. Wel is bekend dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren.

Erfelijkheid:
Artrose komt in de ene familie veel vaker voor dan in de andere familie. Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan en verergeren van artrose. Heupdysplasie is een voorbeeld van een erfelijke aandoening waarbij heupartrose kan ontstaan.

Leeftijd:
De meest voorkomende oorzaak van heupartrose is simpelweg toe te schrijven aan het verouderingsproces. Artrose van de heup komt het meeste voor bij mensen van vijftig jaar of ouder. Wanneer je ouder wordt, neemt de kwaliteit van het kraakbeen in je lichaam namelijk langzaam af (artrose). Je lichaam is steeds minder in staat om nieuw kraakbeen aan te maken.

Geslacht:
Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen. Overgewicht: je gewrichten worden extra belast door een te hoog gewicht en kunnen daardoor beschadigd raken. Mogelijk worden er ontstekingsbevorderende stoffen aangemaakt die juist de afbraak van kraakbeen versnellen. Dit is ongunstig voor het verloop van artrose.

Beschadiging in of rond een gewricht:
door een vroeger opgelopen blessure of ziekte zoals: Een botbreuk of een beschadigde meniscus.

Slappe gewrichtsbanden:
bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval of een blessure. Het kan ook erfelijk bepaald zijn.

Gewrichtsontsteking:
zoals bij reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis (RA), jicht en pseudojicht zijn voorbeelden van aandoeningen die de gewrichten aantasten.

Overbelasting:
Door langdurige zware belasting. Door zwaar lichamelijk werk. Door bepaalde sporten waarbij de heupgewrichten zeer intensief belast worden. Beenlengteverschil of het lopen op verkeerde schoenen.

Hoe herken je heupartrose?

Klachten die je vaak ziet bij heupartrose:

Pijn in de heup die aanvankelijk gering is en vervolgens heel geleidelijk toeneemt. Pijn wordt vaak in de lies gevoeld en kan uitstralen naar het bovenbeen (soms tot aan de knie).

Startpijn, pijn die opkomt als je na een periode van rust weer in beweging komt. (Ochtend)stijfheid, stijf gevoel van het gewricht als je na een periode van rust weer in beweging komt. Zoals bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed stappen.

Zwelling van het gewricht, deze kan wat dikker en warmer aanvoelen. Bewegen in het algemeen wordt lastiger. Vooral traplopen, bukken en hurken kunnen problemen geven.

Vermoeidheid doordat bewegen moeilijker wordt. Dit heeft vaak tot gevolg dat er nog minder bewogen wordt en dat veroorzaakt weer dat vermoeidheid sneller optreedt.

Wat te doen bij heupartrose?
Je huisarts of de fysiotherapeut kan je meer inzicht geven in je aandoening en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Er bestaan geen enkelvoudige behandeling bij artrose, omdat er meestal meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van artrose.

Behandelingen bij heupartrose is voornamelijk gericht op: Het verminderen van de klachten. Hierbij is het vooral belangrijk in beweging te blijven zonder de heup te veel te belasten. Het verminderen of wegnemen van risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan en/of verergeren van artrose. en aantal van deze risicofactoren zijn niet direct te beïnvloeden (onder andere geslacht) maar sommige weer wel.

Adviezen bij heupartrose
Bij het starten van een beweging kan de heup pijn doen, maar die neemt meestal vrij snel af. Dus even doorzetten! Blijf in beweging en kies voor activiteiten die de heup niet te veel belasten, zoals fietsen of zwemmen. Doe oefeningen om de spierkracht van de beenspieren te vergroten. Geoefende spieren geven de heup stevigheid waardoor de klachten afnemen (de fysiotherapeut kan je daarbij helpen).

Napijn kan een signaal zijn dat je de heup iets te veel heeft belast, doe het dan iets rustiger aan. Ontzie het heupgewricht tijdelijk wanneer je veel pijn heeft.

Nemen de klachten af, probeer dan jouw dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Heb je overgewicht? Afvallen kan het heupgewricht ontlasten. Een diëtiste kan jou daarbij helpen.

Bron: Artrose van de heup: oorzaken en symptomen

Heupartrose

© Reumapatiëntenvereniging Nijmegen e.o. 2018 | Ondersteund door Webs en Systems