Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen

Een systeemziekte is een zeldzame vorm van reuma waarbij naast spieren en gewrichten ook uw organen aangetast kunnen worden. De ziekte blijkt 5 keer vaker bij vrouwen voor te komen dan bij mannen. Lees in onderstaande het gehele artikel uit Plus Magazine. 

In de volksmond wordt ‘reuma’ vaak gebruikt om pijn en stijfheid in gewrichten en spieren bij ouderen aan te duiden. Meestal denkt men bij de term enkel aan artritis, een vaak voorkomende vorm van ontstekingsreuma, of aan artrose. Maar reuma is meer dan dat: het is een verzamelnaam voor zo’n tweehonderd acute en chronische aandoeningen die ons bewegingsstelsel aantasten.

Systeemziekten
Zo verstaan we onder reuma ook de zeldzame en minder bekende systeemziekten. Dat zijn chronische auto-immune aandoeningen die zich over het hele lichaam kunnen manifesteren en dus, naast spieren en gewrichten, ook organen zoals huid, bloedvaten, nieren, lever, longen en hart kunnen aantasten.

Prof. dr. Ellen De Langhe, reumatoloog in UZ Leuven met een specialisatie in systeemziekten: “Als vrouw heb je gemiddeld vijf keer meer kans om een systeemziekte te krijgen dan als man. De reden daarvoor is nog niet volledig gekend, maar hormonale factoren lijken wel duidelijk een rol te spelen. Systeemziekten duiken meestal op tussen de leeftijd van 20 en 55 jaar. Het is dus een cliché dat ‘reuma’ enkel bij oudere mensen voorkomt en het alleen te maken heeft met verstijving en slijtage.”

Diagnose moeilijk
De eerste symptomen van systeemziekten zijn onder meer pijnlijke, gezwollen gewrichten, huidafwijkingen en het Raynaud-fenomeen, een wit-blauwe verkleuring van de vingers bij een koude omgeving. Maar de verschillende systeemziekten kunnen zich bij iedereen anders presenteren. Professor De Langhe: “Ze kunnen zich als een kameleon gedragen in het begin, waardoor het stellen van de diagnose vaak moeilijk is.”

Nochtans is een vroege diagnose belangrijk, want systeemziekten kunnen ernstig verlopen. Worden ze niet goed behandeld, dan kan er op termijn orgaanfalen optreden, met risico op overlijden tot gevolg. Behandeling en opvolging in een centrum met expertise is dan ook cruciaal, aldus professor De Langhe. “In ons ziekenhuis is er een intense samenwerking tussen de verschillende medische disciplines en is er ook een zorgprogramma voor systeemziekten uitgebouwd. Het is van belang dat huisartsen bij het vermoeden van een systeemziekte patiënten op korte termijn doorverwijzen.”

Bron:
Reumatische Systeemziekten treffen 5x meer vrouwen dan mannen

 

 

 

Reumatische systeemziekten treffen vaker vrouwen

© Reumapatiëntenvereniging Nijmegen e.o. 2018 | Ondersteund door Webs en Systems