Nederland telt 1,95 miljoen mensen met reuma. Vandaag, op Wereldreumadag, willen wij meer aandacht vragen voor het belang van een vroege diagnose van reuma. Leden Monique Leseman en Bo Nannekhan vertellen voor de campagne ‘Don’t Delay, Connect Today’ hun verhaal. 

Het gaat vast wel weer over…
Veel mensen wachten te lang met naar de huisarts gaan bij hun eerste reumatische klachten. Zij hebben bijvoorbeeld gezwollen, pijnlijke of stijve gewrichten, maar zien dit niet als iets alarmerends; ‘Het gaat wel weer over’. Ook worden mensen met klachten niet altijd snel genoeg door de huisarts doorverwezen naar een reumatoloog. ‘Moe zijn’ of ‘een pijnlijke knie hebben’ kan immers van alles betekenen.

Belang van een vroege diagnose
Toch is het belangrijk reuma bij de eerste symptomen te herkennen en zo snel mogelijk te behandelen. Het voorkomt aantasting van gewrichten, zorgt dat je lichamelijk beter kan blijven functioneren, verkleint de kans op andere aandoeningen zoals Hart- en Vaatziekten en Diabetes en zorgt voor een betere kwaliteit van leven met reuma.

Campagne ‘Don’t Delay, Connect Today’
Het belang van een vroege diagnose bij reuma staat dan ook centraal in de internationale campagne ‘Don’t Delay, Connect Today’.

Onze leden Monique Leseman en Bo Nannekhan zijn gevraagd om hun ervaringen te delen in de Nederlandse vertaling van deze campagne.

Bekijk het filmpje via deze link:
‘Reuma en het belang van een vroege diagnose’

Bekijk ook het filmpje over het belang van Wereldreumadag:
‘Wereldreumadag 2018’

Monique en Bo, hartelijk bedankt voor het delen van jullie verhaal!

2018-10-09 (5)

Monique Leseman

2018-10-09 (4)

Bo Nannekhan