Welke adviezen gelden er speciaal voor mensen met Reuma?

Hieronder lees je de speciale adviezen voor mensen met reuma. Ze zijn gegeven door de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). Onderstaande informatie is een samenvatting van de website van Reuma Nederland, heeft u behoefte aan meer informatie klik dan op de link onderaan dit bericht.

Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie? Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.

Zie hieronder een filmpje van Bart van der Bemt, Apotheker van het St. Maartenskliniek

Gebruik je afweeronderdrukkende medicijnen en heb je (misschien) een corona-infectie? Dan geldt het volgende:

  • Bij milde klachten:
    Overleg met je arts. Meestal kan je je medicijnen blijven doorgebruiken.
  • Bij matige tot ernstige klachten (luchtwegklachten, toenemende kortademigheid en/of koorts): Overleg met je arts. Misschien moet je (tijdelijk) stoppen. Stel je volgende dosering medicijnen uit totdat je contact hebt gehad met je arts.

Let op: Voor prednisolon geldt een ander advies: een prednisolondosering mag je niet zonder overleg met je arts overslaan.

Hoe lang moet je in quarantaine als je positief bent getest op corona?
Volg hiervoor de adviezen van de GGD en je huisarts of specialist.

  • Gebruik je voor je reuma afweeronderdrukkende medicijnen? Je mag weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij een corona-infectie én als het minimaal 14 dagen geleden is dat je ziek werd.
  • Gebruik je geen afweeronderdrukkende medicijnen? Dan mag je weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij een corona-infectie én als het minimaal 7 dagen geleden is dat je ziek werd.

Gebruik je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s)?
Die kan je blijven gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat het je extra kwetsbaar zou maken voor het coronavirus of voor een ernstiger verloop als je het hebt.

bron:

https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/coronavirus/

https://reumanederland.nl/leven-met/veelgestelde-vragen-over-de-coronavaccinatie-en-reuma/