Vallen en struikelen, we kennen het allemaal wel. Zeker nu het weer omslaat, kan je zo uitglijden over een natte stoeptegel. Daarom willen wij graag bij jullie, onze leden, informeren of er belangstelling bestaat voor het volgen voor een valcursus. Een cursus van een erkende fysiotherapeut(e) die wij vanuit de RPV Nijmegen e.o. zullen organiseren in samenwerking de GGD in Nijmegen.

Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos, net iets te gehaast de trap af… Zowel binnen- als buitenhuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen en verwondingen kunt oplopen.

Bang om te bewegen
Uit onderzoek blijkt dat zowel senioren als jongeren risico hebben om te vallen. Zo’n val heeft nogal eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Veel mensen worden na een val banger om te bewegen. Ze gaan dan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

Erkende valtraining
Daarom heeft de Sint Maartenskliniek een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld, die ook gegeven wordt door fysiotherapie praktijken. Het doel van deze cursus is het aantal valincidenten te verminderen en de kans op letsel bij een val te verkleinen.

Effectief 
Het Vallen Verleden Tijd programma is het enige valpreventie-programma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Uit de praktijk blijkt dat het aantal valincidenten na deelname aan de cursus met bijna 50% is afgenomen!

Voor wie?
Bent u weleens gevallen of juist bang om te vallen? Dan kan deelname aan de cursus zinvol voor u zijn.

Inhoud van de cursus

  • Hindernisbaan
    De hindernisbaan bestaat uit obstakels die in het dagelijks leven gevaarlijk kunnen zijn, zoals ongelijke tegels op het trottoir. U leert deze situaties herkennen en er veilig mee omgaan.
  • Sport en spel
    Door verschillende spelvormen leert u veilig te bewegen in een drukke omgeving
  • Valtraining
    Voor het geval u onverhoopt toch uit balans mocht raken, leren wij u op een veilige manier te vallen.

Er wordt per persoon gekeken wat zijn/haar mogelijkheden zijn, zodat ieder zo optimaal mogelijk kan blijven bewegen, zonder bang te hoeven zijn om te vallen.

Interesse?
Als we weten dat er voldoende interesse is in deze valtraining dan gaan we op zoek naar een geschikte locatie. Een groep kan uit maximaal 15 deelnemers bestaan.

Aanmelden
Bij voldoende belangstelling willen we in de loop van 2019 starten met de training.

U kunt zich (heel graag zelfs) aanmelden bij Monique Leseman via: activiteiten@reumanijmegen.nl o.v.v. Vallen Verleden Tijd.

U kunt mij ook bellen via: 0623978933 op ma/vrij. Van 10.00-17.00 uur.

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie,

Monique Leseman
Activiteitencommissie